Hooi wordt bewaard zonder het in plastiek te verpakken. Normaal zou dit gras gaan broeien omdat bacteriën en schimmels het gras afbreken (composteren). Daarom moet men hooi zo droog laten worden dat bacteriën daar niet meer kunnen leven.

Om te hooien moet je tenminste 6 mooie zonnige dagen hebben. Het gras wordt geperst met een vocht gehalte van < 20 %.

Hooidruk

 

 

Wij zijn druk bezig een wintervoorraad aan te leggen voor onze koeien. We hebben 10 hectare gras gemaaid en met een ha/uur maaien zijn we daar dus een volle dag mee bezig.

 

De tweede dag schudden we het gras zodat het verspreid kan drogen. Met dit mooie weer gaat dat erg vlug dus de derde dag harken we het gras weer bij elkaar in lange banen. Dag vier halen we het gras op met een opraapwagen en lossen het gras op een grote hoop in de silo. Tevens rijden we het gras vast met de trekker zodat er weinig of geen lucht meer in zit.

Het eerste perceel leverde acht wagens op.

 

Op naar het volgende weiland. Het gras in dit weiland is erg droog en grof waardoor we het niet plat kunnen rijden met de trekker. Er blijft te veel lucht in zitten waardoor de kans groot is dat het gaat schimmelen tijdens het bewaren. Na drie wagens besluiten we het droge gras nog even te laten liggen en eerst het gras van het derde grasland binnen te halen.

 

Het derde stuk land ligt in Warmenhuizen en om daar te komen moet ik met onze grote trekker, met wagen, door een smal straatje met geparkeerde auto’s, verkeersobstakels en erg veel fietsers. En natuurlijk kom je daar juist de bus tegen. Gelukkig zijn buschauffeurs wel wat gewend. Als ik mijn wagen volgeladen heb rij ik weer terug door het straatje en ja hoor,

daar is de bus ook weer. Bij de volgende wagen kom ik de bus weer tegen en ik besef dat de bus om het half uur rijdt, en ik blijkbaar ook. Op de terugweg zit mijn wagen vol gras en de bus vol met mensen. Ik rijd erg stipt merk ik, want wel vier wagens lang kom ik de bus tegen. Steeds met een andere chauffeur. Dan heb ik een pauze van een kwartier en ben ik de bus kwijt. Een tijd later vertel ik tegen Bobby die met mij mee rijdt dat ik steeds de bus tegen kwam. We rijden de hoek om en wie komt daar aan rijden? De bus, o nee, daar gaan we weer!

 

Aan het eind van de dag zit het gras in de silo behalve het hele droge gras. We besluiten daar hooi van te maken in plaats van kuilgras. Op dag vier sluiten we de silo af met plastic. Een silo vol gras om trots op te zijn, dan kunnen de koeien lekker eten deze winter.

 

 

Bij kuilgras wordt het gras bij een vocht gehalte van 70 % luchtdicht verpakt. In een rij kuil (silo) of in balen. Melkzuur bacteriën zetten dan suikers om in melkzuur net als bij zuurkool. Doordat het gras zuur is geworden en luchtdicht kan het lang bewaard worden. Wel meerdere jaren zelfs.

De graswagen raapt het gras op van het land en vangt het op in een grote wagen

Het geoogste gras lossen we op een grote hoop en rijden we plat met de trekker

De silo zit vol gras. Met plastic erover om het lucht dicht te maken.

Grote balen met hooi, deze kunnen zonder plastic worden bewaard omdat het gras veel droger is.

De Buitenplaats

Bram & Ilse

Surmerhuizerweg 10

1744 JC Eenigenburg

0226395734

bram.ilse@hetnet.nl

www.loeigoeiezuivel.nl

Wil je onze nieuwsbrief per mail ontvangen? Of weet je anderen die dat leuk vinden? mail dit dan ff naar bram.ilse@hetnet.nl