Omdat
onze melk zeer natuurlijk is roomt de melk en yoghurt op.
Ofwel er vormt zich een laagje room boven in de fles.
Deze room kan je er door heen schudden of er afscheppen.
Yoghurt
Wij maken standyoghurt!
Whaa, standyoghurt ?? "Bram, leg uit" !
Oke, let op. Yoghurt maken is heel simpel, men neme een koe.
De melk van de koe enten we met bacteriën.
Er zijn heel veel bacteriën; zowel goede en slechte als lekkere maar
ook heel vieze :(~
Uiteraad
gebruiken we zeer lekkere en gezonde bacteriën.
Deze handige jongens zetten de melksuikers om in melkzuur
en hierbij wordt de melk ook dik.
In de fabriek doen ze dit proces in een grote ketel
en als het een dikke zure massa is wordt het geheel afgevuld in pakken.
Omdat de yoghurt bij het afvullen door allerlei pompen en buizen
moet gaat de eiwit structuur die de yoghurt dik maakt kapot en wordt de
yoghurt dunner.
Om dit tegen te gaan worden bacteriën gebruikt
die ook slijmstoffen maken zodat het alles dik en plakkerig blijft.
Deze slijm stoffen proef je in de yoghurt :-(~
Daarom vullen wij de flessen als de melk nog vloeibaar is
en laten de yoghurt "rijpen" (aanzuren) in de fles.
Omdat de melk aanzuurt in de fles blijft de eiwit sructuur
in tact en hoeven we geen slijmstoffen te gebruiken.
Hierdoor smaakt onze yoghurt bijzonder zacht en mild.
Maar geen slijmstoffen in de yoghurt heeft ook een nadeel.
De eiwit structuur kan snel uitéénvallen en dan wordt de
yoghurt wat dunner.
Het is daarom verstandig om onze yoghurt uit de fles te lepelen.
Of de room er evt. af te scheppen en de yoghurt in één beweging
los schudden.
Zo blijft de eiwit structuur in tact.
|